Jeszcze raz kuchnia francuska

Dodane: 16-06-2014 16:58
Jeszcze raz kuchnia francuska Kuchnia francuska - każdy szef kuchni musi ją znać. Bo to podstawa, bardzo istotna baza. Uczy różnych sposobów gotowania, łączenia składników, sposobu serwowania potraw, jest matką wielu różnych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie choć jedna kuchnia narodowa bez wpływów kuchni francuskiej. Kuchnia francuska...Kuchnia francuska - każdy szef kuchni musi ją znać. Bo to podstawa, bardzo istotna baza. Uczy różnych sposobów gotowania, łączenia składników, sposobu serwowania potraw, jest matką wielu różnych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie choć jedna kuchnia narodowa bez wpływów kuchni francuskiej.

Kuchnia francuska do prostych nie należy. Potrawy mogą być skomplikowane, często są dobrym testem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają bardzo dużej precyzji. Ale jest dużo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Duża liczba potraw duszonych, na bazie wina.

Jest też zupa cebulowa. Najlepsza jej wersja jaka istnieje - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład banalnej kuchni francuskiej. Tylko parę składników! Ale liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wielbicieli.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. blog kulinarny
Dodatkowe informacje znalazłem właśnie tutaj blog z przepisami - polecam ten artykuł. Zdecydowanie jest warty przeczytania.
blog kulinarny - tekst jest OK
Więcej informacji także tutaj fotografia kulinarna blog
Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: fotografia kulinarna blog - moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały.


© 2019 http://modernbud.legnica.pl/